Cuidadores per a persones amb Parkinson
Sol·licitar informació
Deixa'ns les teves dades i et trucarem
Si prefereixes, truca'ns al 635 704 124
La nostra cura a domicili per a persones amb Parkinson
Cura i companyia
Higiene personal
Teleassistència
ComplementOrtopèdia
ComplementControl de medicació
Passeig i exercici
Preparació de menjars
Logopèdia
ComplementAcc. residències
ComplementFisioterapia
ComplementoAnalítiques
ComplementControl mèdic i cures
Estimulació cognitiva
Cura de la llar
Finançament
ComplementPodologia
ComplementCompres domèstiques
Supervisió d'activitats
Empresa mejor valorada
Què és el Parkinson?
El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa del sistema nerviós que es produeix com a conseqüència de la manca d'un neurotransmissor (dopamina) que envia missatges a la part del cervell que en controla la motricitat. De fet, el Parkinson és una de les malalties neurodegeneratives més freqüents juntament amb l'Alzheimer i l'Esclerosi Lateral Amiotròfica.
Causes del Parkinson
Les causes específiques que desencadenen aquesta malaltia són desconegudes, però els factors que influeixen en el desenvolupament tenen a veure tant amb qüestions genètiques com amb qüestions ambientals (com l'exposició a certes toxines). Tot i que els símptomes habitualment comencen de manera gradual, acostumen a anar augmentant amb el pas del temps. El Parkinson sol aparèixer a partir dels 40 o 50 anys, però augmenta la seva preponderància particularment a partir dels 60 o 65 anys, sent més comú entre els homes que entre les dones.
Quins símptomes són freqüents en persones amb Parkinson?
El Parkinson és una malaltia que ataca principalment la motricitat, tant fina com gruixuda. Presenta símptomes com:
- Tremolors a les extremitats
- Rigidesa corporal
- Lentitud en els moviments
- Problemes de coordinació (ex. per escriure)
- Dificultat per desplaçar-se (ex. arrossegar els peus)
- Dificultat per mantenir la postura o lequilibri
- Dificultat en les expressions facials (ex (somriure, parpellejar o fins i tot parlar)
No obstant això, hi ha una altra sèrie de símptomes menys coneguts (o percebuts) com el deteriorament cognitiu, la depressió i/o l'ansietat. Aquests símptomes poden aparèixer producte de la malaltia en si mateixa o com a conseqüència de la consciència respecte al seu propi deteriorament físic. També aquests símptomes, cognitius o de l'estat d'ànim, poden sorgir a partir del dolor corporal, la dificultat per agafar el son, o l'esgotament físic i mental per la dificultat de tirar endavant la vida amb normalitat.
Quines són les característiques que una cuidadora ha de tenir per cuidar una persona amb Parkinson?
Per descomptat que haver cuidat una persona amb Parkinson serà una mica valorat, però haver-ho fet no és estrictament necessari per poder atendre adequadament una persona amb aquesta malaltia atès que moltes patologies tenen simptomatologies similars.
És per això que allò que es valora particularment en aquests casos és l'experiència en la cura amb persones amb mobilitat reduïda. Específicament coneixements en estimulació física, transferències amb grua, transferències a pes, mobilitzacions amb cadira de rodes, i canvis posturals. D'altra banda, també és desitjable que la persona tingui experiència en contenció emocional i estimulació cognitiva per justament atendre aquells símptomes menys visibles esmentats anteriorment.
Quines són les funcions principals que un/a cuidador/a d'una persona amb Parkinson ha de fer?
La resposta a aquesta pregunta depèn del grau d'avenç de la malaltia. En un primer moment, pot ser que la persona pugui tirar endavant la seva vida amb normalitat. Fins i tot potser alguns simples objectes permetin a la persona conservar un alt grau d'autonomia. Per exemple, la persona amb Parkinson podria utilitzar un bastó per caminar o coberts anti-vibració intel·ligents per menjar.
En cas d'optar per l'ajuda d'un cuidador/a, l'atendrà principalment la persona en les activitats bàsiques de la seva vida diària com l'alimentació, la higiene personal i la vestimenta. En segon lloc, és fonamental el treball a realitzar al voltant d'activitats d'estimulació física tant per intentar recuperar certa autonomia, com per prevenir el posterior deteriorament físic, o fins i tot aprendre a conviure amb els símptomes que puguin aparèixer. En tercer lloc, però no menor, l'estimulació cognitiva també és fonamental per prevenir el deteriorament cognitiu, però sobretot per mantenir un bon estat d'ànim en la persona, cosa que l'ajudarà moltíssim a transitar aquesta patologia.
En els casos en què el deteriorament físic ja és molt avançat, les funcions principals d'un cuidador/a giren, en gran part, al voltant de la mobilitat de la persona. Realitzar transferències a pes amb una tècnica adequada esdevé important per a la cura tant de la persona amb Parkinson com del cuidador/a. Si la persona amb Parkinson té un pes massa elevat per manipular un cuidador/a, pot ser necessari fer servir una grua. Finalment i sobretot quan la persona està enllitat, és important que el/la cuidador/a faci canvis posturals freqüents per a l'adequada cura de la pell de l'usuari/ària (per prevenir l'aparició d'úlceres per pressió) i evitar contractures o dolors significatius.