Què podem fer davant la incontinència urinària?

incontinencia urinaria

Què és la incontinència urinària?

La incontinència urinària es defineix com a qualsevol pèrdua involuntària d’orina i que pot provocar problemes higiènics, d’autoestima, autonomia i seguretat en un mateix.

A qui afecta la incontinència urinària?

La incontinència urinària afecta a persones de totes les edats i d’ambdós sexes. A Espanya, una de cada 4 dones pateix incontinència urinària.

Exercicis de Kegel

Està demostrat que els exercicis de Kegel són una eina eficaç per a enfortir el nostre sòl pelvià. Aquests es basen en realitzar una contracció de la musculatura perineal, que millorarà el control sobre la nostra bufeta en incontinència urinària d’esforç (pèrdues d’orina al realitzar esforços com agafar pesos o riure), la funció de suport de les vísceres (per exemple en el cas d’un prolapse lleu) i la funció sexual.

Qui els pot realitzar?

Aquests exercicis els poden realitzar tant homes com dones que pateixin incontinència urinària o fecal, dones embarassades, dones que pateixin prolapses lleus (lleuger descens de les vísceres pelvianes) o joves esportistes, entre d’altres.

Quina posició utilitzem?

  • Mantenint una postura correcta (columna vertebral allargada i pelvis en posició neutra)
  • Sense bloquejar la respiració mentre realitzem la contracció.
  • La musculatura ha de treballar de forma aïllada sense contraccions parasitàries de glutis, adductors o abdominals.

Al principi podem realitzar l’exercici primer estirats boca amunt  (amb els genolls flexionats per protegir les lumbars) per disminuir l’efecte de la gravetat sobre aquesta musculatura, i amb el temps hauríem de ser capaços de realitzar-los asseguts, de peu i realitzant qualsevol activitat, seguint aquest ordre de progressió.

Com els realitzem?

  1. Realitzem la contracció intentant elevar els 3 orificis genitals: uretra, vagina (en el cas de la dona) i anus, per exemple imaginant-nos que volem retenir un gas o l’orina.
  2. Un cop localitzada la musculatura a contraure i realitzada la contracció la intentem mantenir 3 segons
  3. Relaxem, deixem de realitzar la contracció
  4. Realitzem un descans entre contraccions (el doble del temps de contracció, en aquest cas 6 segons) perquè la musculatura no es fatigui.

Podem realitzar 10-15 contraccions i ho repetim 3 vegades durant el dia.

De mica en mica anirem augmentant la dificultat amb les diferents posicions i augmentant el temps de contracció.

No dubteu en consultar a un especialista uroginecològic per a l’orientació diagnòstica i tractament de les diferents disfuncions del sòl pelvià.

Ariadna Lletjà

Fisioterapeuta especialitzada en el sòl pelvià

Compartir article

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email