Maltractament a persones grans: guia d’actuació de la Diputació de Barcelona.

Maltractament a persones grans: protocol d’actuació i bones pràctiques.

La Diputació de Barcelona ha desenvolupat la Guia d’Actuació de Protocol de Maltractament pionera en el sector de la dependència.

Article relacionat: Violencia de Género en personas mayores | Los Argonautas Serena del Pino y Sandra Pàmies. 

Dia Internacional de la Eliminació de la Violència contra la Dona | 25 de Noviembre. 

El 25 de Novembre és el día internacional del maltractament de la violència de gènere i conseqüentment del maltractament a persones grans. Segons la INE el col·lectiu més afectat és el de l’etapa entre els 17 i 21 anys, però les persones grans també formen part d’un col·lectiu desgraciadament molt afectat. Aqui tens més informació.

Tipus de maltractaments en persones grans en la Guia desenvolupada per la Diputació de Barcelona:

Quan patim un maltractament estranyes vegades sufrim només un d’ells, la gran majoria de vegades coexisteixen i no solament ens maltracten físicament o psicològicament sinó que existeix variabilitat entre tots els altres: entre ells els abusos sexuals, les contencions i la negligència. 

  • Maltractament Físic: utilitzar la força física provoca dolors, ferides o lesions corporals (restriccions o confinaments sexuals o comportament no apropiats al llit, la cadira, etc, i també l’ús inapropiat de fàrmacs.
  • Maltractament Psicològic: infligir ansietat, pena o estrés a través d’actes o paraules – agressions verbals com amenaces, intimidacions o interaccions que denigren a la persona,aïllament dels amics, intantilització.
  • Maltractament Sexual: basat en contactes sexuals no consentits.
  • Financers: us il·legal o indegut de l’economia de la victima.
  • Negligència: acte d’omisió intencional o no intencional, falta de compliment amb les necessitats vitals.
  • Vulneració dels drets: no reconeixement dels drets fonamentals com la dignitat, el respecte, etc.
  • Abandonament: desserció de la persona que té cura de la persona, que la desampara voluntàriament.

Protocol de maltractament a persones grans de la Diputació de Barcelona.

Aquí pots consultar la Guía d’Actuación en Situacions de maltractament a persones grans de la Diputació de Barcelona en la que participa a més a més Tunstall Televida Teleassistència; a més a més pots consultar tots els indicadors de maltractament per tal de prendre acció davant de situacions del teu voltant.

Article relacionat: Tunstall Televida Teleasistencia y QIDA Asistencia Domiciliaria firmamos un acuerdo exclusivo.

Tunstall Televida Teleasistencia cuenta con el soporte de los Mossos d’Esquadra, de la Guardia Urbana y de los Bomberos. 

Bones Pràctiques i Responsabilitat Social i Professional davant del maltractament a persones grans:

En primer lloc és imprescindible prevenir situacions de maltractament a persones grans però sobretot identificar mitjançant indicadors descrits clarament per la Diputació de Barcelona i Tunstall Televida Teleassistència, aquí. Entre els indicadors no només trobem lesions evidents, cops – relacionats només amb el maltractament físic – sinó que tambié comptem amb indicadors com la hipotèrmia, la falta d’higiène, la vulnerabilitat de drets i un llarg etcètera. És imprescindible doncs conéixer els indicadors que professionals de la Psicologia Forense i altres professions de la Dependència han desenvolupat per tal de prendre acció.

Article relacionat: Maite Fandos diputada delegada de Bienestar Social de la Diputación de Barcelona y Josep Lluis Trapero comisario jefe de los Mossos d’Esquadra participan en la formación del servicio local de Teleasistencia.

Autora:

Sandra Pàmies – Psicòloga i Gerontòloga Social / Responsable espanyola del Projecte Europeu Saber Ser Cuidador. Professora del CFGM Atenció a Persones en Situació de Dependència / IOC / Generalitat de Catalunya.

Compartir article

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email