La Malaltia d’Alzheimer i l’Anosognosia: coneixement i bones pràctiques.

Compartir artículo

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

La Malaltia d’Alzheimer és una malaltia neurocognitiva, progressiva i crònica.

Tal com explica el Psiquiatra Christophe Bouché de Saber Ser Cuidador | FEDER Europeo, és imprescindible conéixer la etiologia de les malalties per a saber cuidar i més quan la persona que cuidem té anosognosia.

Per suposat primer és imprescindible treballar un vincle d’apego amb la persona que requereix la nostra atenció però també ho és conéixer la malaltia.

¿A quants ens agradaria viure fins als 80 anys?

Tenint l’esperança de viure fins aquesta edat avançada, visualitzem i imaginem que tots tenim 85 anys. Ara, pensa en dues persones del teu voltant. Un de vosaltres probablemente té la Malaltia d’Alzheimer. I potser pensis, ‘bé, no tinc per què ser’. D’acord, doncs ets el cuidador.

D’alguna manera, és probable que no afecti a tots aquesta malaltia. Part de la por a la malaltia d’Alzheimer prové de la sensació que no hi ha res que poguem fer al respecte. Tot i que hi ha molta investigació, encara no hi ha un tractament per a la mallatia i no existeix cura. Així que si tenim la sort de viure bastant, la Malaltia d’Alzheimer semblaria ser el destí dels nostres cervells. Però pot ser no hagi de ser-ho. Com ho veus si et digués que podriem canviar les estadístiques, literalment canviar el destí dels nostres cervells, sense dependre d’una cura o dels avenços mèdics? Comencem mirant el que actualment s’entèn sobre la neurociència de la Malaltia d’Alzheimer, explicat en el llibre Siempre Alice.

Anosognosia | Definició

L’Anosognosia és la dificultat de percebre’s com una persona malalta. Així que si estem amb persones que no entenen la necessitat d’anar al metge, que es desorienten i que acaben dificultant el dia a dia de les persones del voltant perque ja no poden administar els documents administratius ni prendre decisions. Llavors, arriba el moment en que ens plantegem que realment hem de prendre acció. Però, no és necessàriament la responsabilitat del cuidador/a, encara que a sovint se’ls carrega amb aquesta dificultat.

Coneixement i BBPP Bones Pràctiques

Les Bones Pràctiques passen pel coneixement de la Història de Vida de la Persona a qui cuidem i/o de la seva Novela de Vida com bé diu  la Treballadora Social formada en Dementia Care Mapping i en el Mètode de Validació Duna Ulsamer; però també passa imprescindiblement pel coneixement de la malaltia que pateix la persona a qui cuidem per tal de saber actuar i identificar aquells moments en els que necessitem ajuda i demanar-la al professional de referència ja sigui un/a Treballador/a Social i/o un/a Psicòleg/a.

Potser t’interessarà: Esclerosis Lateral Amiotrófica y Degeneración Lobar Fronto Temporal.

Compartir article

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email