La Disfàgia en la Malaltia de Parkinson: coneixement i bones pràctiques.

Compartir artículo

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

La Disfàgia en la Malaltia de Parkinson: Una de les manifestacions de la Malaltia.

Primer cal conèixer la persona, la seva història de vida i / o la seva novel·la de vida atès que la Malaltia de Parkinson pot acompanyar-se d’un possible deteriorament cognitiu ” demència ”; però també és imprescindible conèixer la malaltia – en què repercuteix i quines conseqüències comportamentals té.

Article relacionat: La Demència Senil no existeix.

La Malaltia de Parkinson així com la Malaltia per Cossos de Lewy en si mateixes han estat considerades Sinucleinopatías i per tant com diferents manifestacions de el mateix espectre – el de les malalties amb cossos de Lewy.

DISFAGIA | Definició

La Disfàgia en la Malaltia de Parkinson o en la Malaltia d’Alzheimer, fa referència a la dificultat d’empassar i es relaciona amb l’etapa esofàgica i / o faríngia de la deglució. Hem de considerar a més que no necessàriament és causada per la pròpia malaltia neurocognitiva com la Malaltia de Parkinson o la Malaltia d’Alzheimer sinó que pot manifestar-se com un efecte secundari extrapiramidal de la presa d’antipsicòtics.

De fet, en un 30% dels casos diagnosticats de malaltia de Parkinson hi ha deteriorament cognitiu i fins i tot possibles processos demenciadores el que es tradueix en la prescripció d’antipsicòtics ja que les persones que pateixen la malaltia poden manifestar alteracions de la percepció (al·lucinacions) o fins i tot deliris al·lucinatoris.

La Malaltia de Parkinson no és només tremolar; la malaltia implica tremolor en repòs, rigidesa muscular, rigidesa cognitiva i possible disfàgia.

La Disfàgia en la Malaltia de Parkinson sol ser un dels primers signes de la Malaltia, acompanyada de la rigidesa, però com vam comentar – no només es manifesta en la Malaltia de Parkinson, sinó que pot manifestar-se també en la Malaltia d’Alzheimer o en la paràlisi supranuclear progressiva.

MALALTIA DE PARKINSON | Paràlisi supranuclear progressiva

La Malaltia de Parkinson és causada per una disfunció cerebral subcortical i forma part de l’Espectre de les α-Sinucleinopatías.

La paràlisi supranuclear progressiva d’altra banda és considerada una Tautopatía i alhora és considerada com un parkinsonisme atípic.

Article relacionat: Testimoni | Malaltia de Parkinson i paràlisi supranuclear progressiva.

Potser t’interessa: La Malaltia d’Alzheimer i la anosognosia | Coneixement i Bones Pràctiques.

Compartir article

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email