Com evitar la sobrecàrrega o burnout dels cuidadors

Cal ser conscient que cuidar una persona dependent és una tasca difícil, molt complexa i cansada. Totes les professions que es basen en tenir cura d’altres persones tenen un elevat risc de que qui desenvolupa l’activitat professional pateixi una sobrecàrrega de feina o burnout, hem d’estar preparats per una activitat tant important i complexa com aquesta. Cal prendre mesures per evitar que la situació ens superi física i psíquicament.

En el moment en que realitzem la nostra tasca amb desgana, el nostre tracte amb la persona dependent és fred, no fiquem el 100% de la nostra energia en cuidar aquesta persona i pensem en poder marxar el més aviat possible a casa, estem superats per la nostra tasca, cal prendre consciència d’aquesta situació i ficar-hi remei.

Hi ha certes mesures que ens poden ajudar a prevenir que la nostra tasca ens sobrepassi, a continuació les detallem:

  • Fomenta l’autonomia: anima a la persona dependent a realitzar el major nombre de tasques possible dins del seu abast i no t’excedeixis facilitant-li tasques que pot arribar a realitzar, val més ser pacient i esperar a que les realitzi ella mateix que fer-ho tu per guanyar temps. Mantingues una actitud positiva i que l’animi en tot moment.
  • Tu primer: no podem cuidar d’una altra persona sense estar bé amb nosaltres mateixos, no t’oblidis de tu i cuida’t tant com a l’altra persona.
  • Els teus moments: no vulguis ocupar tot el teu temps en la tasca de cuidar altres persones, durant un temps ho podràs fer sense problema, però a la llarga la teva personalitat reclamarà el seu moment. Conserva temps per fer allò que t’agrada i et carrega d’energia, energia que després transmetràs a la persona de qui tinguis cura.
  • Identifica els senyals: ja hem esmentat el signes que poden ajudar a identificar que s’apropa una sobrecàrrega, no intentis seguir com si res i pretenguis fer veure que no et passa res, no només ho pagaràs tu, també la persona al teu càrrec. Afronta la situació i posa-hi remei quan detectis els primers signes.

Evitar la sobrecàrrega o el burnout és una altra de les funcions que ha de saber fer qui és professional a l’hora de tenir cura d’altres persones, doncs és un risc que forma part d’aquesta activitat i és de bons professionals identificar-ho i afrontar-ho per tal de que influeixi el mínim possible en l’activitat professional.

Compartir article

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email