Com evitar la sobrecàrrega o burnout dels cuidadors

Compartir artículo

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Cal ser conscient que cuidar una persona dependent és una tasca difícil, molt complexa i cansada. Totes les professions que es basen en tenir cura d’altres persones tenen un elevat risc de que qui desenvolupa l’activitat professional pateixi una sobrecàrrega de feina o burnout, hem d’estar preparats per una activitat tant important i complexa com aquesta. Cal prendre mesures per evitar que la situació ens superi física i psíquicament.

En el moment en que realitzem la nostra tasca amb desgana, el nostre tracte amb la persona dependent és fred, no fiquem el 100% de la nostra energia en cuidar aquesta persona i pensem en poder marxar el més aviat possible a casa, estem superats per la nostra tasca, cal prendre consciència d’aquesta situació i ficar-hi remei.

Hi ha certes mesures que ens poden ajudar a prevenir que la nostra tasca ens sobrepassi, a continuació les detallem:

  • Fomenta l’autonomia: anima a la persona dependent a realitzar el major nombre de tasques possible dins del seu abast i no t’excedeixis facilitant-li tasques que pot arribar a realitzar, val més ser pacient i esperar a que les realitzi ella mateix que fer-ho tu per guanyar temps. Mantingues una actitud positiva i que l’animi en tot moment.
  • Tu primer: no podem cuidar d’una altra persona sense estar bé amb nosaltres mateixos, no t’oblidis de tu i cuida’t tant com a l’altra persona.
  • Els teus moments: no vulguis ocupar tot el teu temps en la tasca de cuidar altres persones, durant un temps ho podràs fer sense problema, però a la llarga la teva personalitat reclamarà el seu moment. Conserva temps per fer allò que t’agrada i et carrega d’energia, energia que després transmetràs a la persona de qui tinguis cura.
  • Identifica els senyals: ja hem esmentat el signes que poden ajudar a identificar que s’apropa una sobrecàrrega, no intentis seguir com si res i pretenguis fer veure que no et passa res, no només ho pagaràs tu, també la persona al teu càrrec. Afronta la situació i posa-hi remei quan detectis els primers signes.

Evitar la sobrecàrrega o el burnout és una altra de les funcions que ha de saber fer qui és professional a l’hora de tenir cura d’altres persones, doncs és un risc que forma part d’aquesta activitat i és de bons professionals identificar-ho i afrontar-ho per tal de que influeixi el mínim possible en l’activitat professional.

Compartir article

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email