La Disfàgia i la Malaltia de Parkinson: coneixement i bones pràctiques.

Total
0
Shares

La Disfàgia i la Malaltia de Parkinson: Una de les manifestacions de la Malaltia.

Primer és necessari conéixer a la persona, la seva història de vida i/o la seva novela de vida ja que la Malaltia de Parkinson pot acompanyar-se d’un possible deteriorament cognitiu ”demència”; però també és imprescindible conéixer la malaltia – en què repercuteix i quines conseqüències comportamentals té.

Article relacionat: La Demència Senil no existeix

La Malaltia de Parkinson així com la Malaltia per Cossos de Lewy en si mateixes han estat considerades Sinucleinopatíes i per tant com diferents manifestacions del mateix espectre – de les malalties per Cossos de Lewy.

DISFÀGIA | Definició

La Disfàgia i la Malaltia de Parkinson o en la Malaltia d’Alzheimer, fa referència a la dificultat de tragar i es relaciona amb l’etapa esofàgica i/o faringea de la deglució. Hem de considerar a més a més que no necessàriament és causada per la propia malaltia com la Malaltia de Parkinson o la Malaltia d’Alzheimer sino que pot manifestar-se com un efecte secundari extrapiramidal de la presa d’antipsicòtics.

De fet, en un 30% dels casos diagnosticats de la Malaltia de Parkinson existeix deteriorament cognitiu i inclus possibles processos demenciadors, el que es tradueix en la prescripció d’antipsicòtics ja que les persones que pateixen la malaltia poden manifestar alteracions de la percepció (al·lucinacions) o inclus deliris al·lucinatoris.

La Malaltia de Parkinson no és només el tremolor; la malaltia implica tremolor en repòs, rigidesa muscular, rigidesa cognitiva i possible disfàgia.

La Disfàgia i la Malaltia de Parkinson solen anar acompanyades en la primera fase de la malaltia, així doncs la disfàgia és un dels primers signes, acompanyada de la rigidesa, però com comentem – no només es manifesta en la Malaltia de Parkinson, sinó que pot manifestar-se també en la Malaltia d’Alzheimer o en la Paràlisi Supranuclear Progressiva.

MALALTIA DE PARKINSON | PARÀLISI SUPRANUCLEAR PROGRESSIVA

La Malaltia de Parkinson és causada per una Disfunció Cerebral Subcortical i forma part de l’Espectre de les α-Sinucleinopatias.

La Paràlisi Supranuclear Progressiva d’altra banda és considerada una Tautopatia i a la vegada és considerada com un parkinsonisme atípic.

Article relacionat: Testimoni | Malaltia de Parkinson i Paràlisi Supranuclear Progressiva

Potser t’interessi: La Malaltia d’Alzheimer i l’Anosognosia | Coneixement i Bones Pràctiques

Autora:

Sandra Pàmies – Psicòloga i Gerontòloga Social / Responsable espanyola del Projecte Europeu Saber Ser Cuidador. Professora del CFGM Atenció a Persones en Situació de Dependència / IOC / Generalitat de Catalunya.

Total
0
Shares
Cerques un cuidador/a?
  • Tots els nostres cuidadors i cuidadores són professionals qualificats.
  • No pagues res fins que no t’hem trobat un cuidador i l’has sel·leccionat.
  • Tenim la confiança de més de 40 entitats públiques i el Col·legi de Metges de Barcelona.