Dia Internacional de la Persona Cuidadora: 5 de Novembre.

Total
0
Shares

Per tal de Celebrar el Dia Internacional de la Persona Cuidadora inaugurem una nova edició del Blog de Qida, un espai on tots podem participar i del que tots en podem aprendre.

Avui, 5 de novembre, és un día especial, avui és el dia de la Cuidadora i del Cuidador. 

Artícle relacionat: Vic Ciutat Cuidadora / Documental ‘Les Pal·liatives’ TV3

Les Persones Cuidadores no són només Treballadors/res Familiars, són persones que creen víncles d’apego amb la Gent Gran, son una part de la familia, son la veu de la persona gran amb envelliment patològic i/o amb una possible malaltia neurocognitiva.

Les Persones Grans no són persones dependents i/o dements senils, les Personas Grans són persones amb dignitat, amb una Història de Vida i/o una Novela de Vida, son persones amb habilitats relativament preservades i amb possibles deficiències.

Significat del dia Internacional de la Persona Cuidadora:

El día internacional de les persones cuidadores es celebra anualment per tal de posar en valor la funció del/la cuidador/a informal així com el del/la cuidador/a formal. És una iniciativa de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) i de la Fundación Envejecimiento y Salud (FES).

Descarrega, aquí, els Estatus de la Fundació ‘Envejecimiento y Salud’.

Avui és un dia en el que ens agradaria poder presentar-vos a una de les figures menys conegudes en la nostra societat i tot i així una de les més importants. Avui volem iniciar aquest blog donant a un dels nostres protagonistes la importància que es mereixen. Com bé sabem, vivim en una societat on l’esperança de vida i la tassa de malalties cròniques va en augment i cada vegada són més les persones que necessiten ajuda en el seu dia a dia i es converteixen en persones amb dependència. En moltes ocasions, les families no poden cobrir totes les necessitats d’aquestes persones, en altres casos les persones amb dependència no tenen a qui recórrer. És per això pel que sorgeix la professió i el rol de la persona cuidadora.

¿Però qui és la persona cuidadora?

El/la Trabajador/a Familiar – la Persona Cuidadora – és la persona confident. És els braços, les cames i el raciocini de les persones en situació de dependència.

Qui cuida és qui escolta activament, qui ajuda a viure i qui resol situacions complexes proactivament.

És un/a profesional format/da, durant la seva vida i amb un objectiu laboral. La persona cuidadora és aquella persona capacitada mental i físicament per a poder cobrir les necessitats del nostre familiar estimat i l’encarregada d’ajudar a la persona amb dependència per tal de poder tenir una vida digna. És la persona que s’encarrega de poder cobrir les necessitats afectives, socials i físiques del nostre familiar o amic.

Però el seu rol va molt més enllà que una mera descripció professional. En la majoria d’ocasions la persona cuidadora es converteix en un/a més de la família per a la persona amb dependència, es converteix en una acompanyant en les hores de soletat, es converteix amb una amiga o amb un amic, algú amb qui confiar.

¿Per què el seu rol és tant complex? 

La professió de cuidador/a és complexa i en la majoria de casos no està reconeguda, ni social ni econòmicament. De fet, CC.OO estima que més d’un 40% dels cuidadores/es estan en situació de treball irregular.

A més a més, les relacions no són sempre fàcils, sobretot quan tractem amb situacions de salut complexes que en ocasions alteren el temperament de la persona.

No s’ha d’oblidar que el treballar d’un/a cuidador/a, implica en cada treball afrontar-se a noves experiències de vida, adaptar-se a noves families, noves llars, noves malalties, noves necessitats. Implica crear nous vincles, implica donar una mica de tu a cada persona, a cada treball.

¿Qui de nosaltres considera que les relacions són quelcom fràgil? Necessiten treball, temps, pasciència i molt esforç. I són precisament les relacions més properes i amb les que passem més temps, les que necessiten més d’aquests ingredients.

Ser cuidador/a no és fácil, però que no sigui fàcil no significa que també pugui aportar quelcom positiu a la teva vida. De fet cada persona és un món i en ocasions, en aquest món pots trobar nous coneixements, noves satisfaccions i noves amistats. No sabem si hi haurà algun/a cuidadora/a llegint-nos, però si n’hi ha algún segurament si li preguntem, podrà dir-nos com a mínim una persona que recordi amb carinyo, un nom que dibuixi un somriure.

Subscriu-te a Saber Ser Cuidador, on cada dilluns es publica un nou vídeo.

¿Quin rol juguem a Qida? 

Considerem que el dia internacional de la persona cuidadora ha de reconéixer-se diàriament, és per això que des de QIDA tenim la visió de retornar l’status social al col·lectiu de cuidadors i cuidadores. I no pararem fins conseguir-ho.

En aquest sentit no només paguem entre un 10-20% més als/les cuidadors/es que la competència, sino que també assignem un/a treballador/a social a cada servei. El rol d’aquesta persona és fer el seguiment amb el/la cuidador/a de manera regular per donar suport, suport emocional, formar i guiar tant com sigui necessari.

Al mateix temps, volem fer visible la professió i que socialment i laboralment se’ls ofereixi la protecció, la dignitat i la cura que mereixen. Ja a dia d’avui, comptem amb més de 300 cuidadors/es d’alta qualitat, a qui cuidem i ajudem a millorar la seva satisfacció laboral i personal.

El treball dels/les cuidadors/es és molt necessari i valuós i és per això que avui no hauria de ser l’únic dia en el que rebin el protagonisme que mereixen.

Feliç día del cuidador i de la cuidadora.

Article relacionat: Com evitar la sobrecàrrega o burnout dels cuidadors. 

Autora principal:

Paula García – Treballadora Social de QIDA. 

Col·labora:

Sandra Pàmies – Psicòloga i Gerontòloga Social de QIDA  / Responsable espanyola del Projecte Europeu Saber Ser Cuidador

Total
0
Shares
Cerques un cuidador/a?
  • Tots els nostres cuidadors i cuidadores són professionals qualificats.
  • No pagues res fins que no t’hem trobat un cuidador i l’has sel·leccionat.
  • Tenim la confiança de més de 40 entitats públiques i el Col·legi de Metges de Barcelona.